fbpx

A tudományos gondolkodás népszerűsítése – 1. rész

A XX. század végére az alapkutatások területén nagy létszámú kutatócsoportok vették át az olyan emblematikus figurák helyét, mint Einstein, Tesla, Newton, Sagan vagy éppen Salk. A közvélemény szemében a tudományos haladás lehetőségeinek jelképeivé olyan személyiségek váltak, akik letették ugyan névjegyüket a maguk szakterületén is, azonban professzionális módon űzik a nagyközönséggel való kommunikációt is. Elméleti tudásuk megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor képesek szórakoztatóan és közérthetően nyilatkozni a tudományos haladás fontosságáról és jelentőségéről. Milliók követik nyomon Michio Kaku, Stephen Hawking és Neil deGrasse Tyson online előadásait.

Neil deGrasse összegyűjtötte a The Martian (Mentőexpedíció) című filmben vétett tudományos hibákat.

Jelentőségüket nehéz lenne alábecsülni, hiszen tevékenységük egy generáció számtalan képviselőjében keltette fel az érdeklődést az emberiség jövőjét befolyásoló kutatások iránt.
Habár a brit Royal Society és a British Science Association már a XIX. században erőfeszítéseket tett, hogy széles körben terjessze a korabeli természettudomány legfrissebb eredményeit, az ismeretterjesztés eredményességének határt szabtak a korabeli iskolarendszer korlátai. A XX. századig kellett várni rá, hogy az európai, a távol-keleti és az észak-amerikai kontinens államainak iskolájában nagy létszámú diáknak nyílhasson lehetősége arra, hogy a természettudományok alapjait elsajátíthassa.

A Kurzgesagt csapata rövid, közérthető videós tartalmakkal magyarázza el a tudományos jelenségeket.

A tét pedig nagy; amennyiben a helyzet nem változik, azzal kell szembenéznünk, hogy a társadalom két részre szakad. A műveltebb réteg képes lesz szembenézni a posztmodern világ kihívásaival, akik azonban nem képesek erre, reménytelenül leszakadnak. Ez a réteg minden generációval újra fog termelődni, helyzete pedig a változó munkaerő-piac miatt egyre kétségbeejtőbbé válik.

Az alapvető természettudományos tudás elsajátítása tehát nemcsak az egyén, hanem a társadalom szempontjából is létfontosságú. Ennek módozatairól szól majd a cikksorozat következő része.

2017-06-05T18:52:25+01:00