fbpx

10 dolog, amivel bebizonyíthatod magadnak, hogy a Föld tényleg nem lapos!

Az emberiség jó része már hosszú ideje úgy véli, hogy a Föld gömbölyű, mégis mindig akadnak kételkedők. Ilyenek például a „laposföldesek”, akik valóban azt gondolják, hogy eddigi ismereteinkkel ellentétesen, a Föld lapos. Lássunk néhány tudományos tényt, melyek jól jöhetnek ínséges időkben, például, amikor valaki megpróbál minket elbizonytalanítani.

A Hold

Ma már mindenki tudja, hogy a Hold nem egy darabka sajt és nem is valami megmagyarázhatatlan misztikum. Arisztotelész fedezte fel, hogy holdfogyatkozás során a Hold felületén megjelenő árnyék gömbölyű. És mivel ezt az árnyékot maga a Föld veti, így könnyedén következtethetünk annak alakjára is.

A hajók és a horizont

A vízparton szemlélődve könnyedén megfigyelheted a következő bizonyító erővel bíró jelenséget. Amikor megpillantasz egy hajót a horizonton, akkor nem csak odapottyan a semmiből, sokkal inkább előbukkan, előtűnik a hullámok közül, pontosan azért, mivel a Föld nem lapos.

Változó csillagképek

Szintén Arisztotelésznek köszönhetjük ezt az érvet, aki megfigyelte, hogy az Egyenlítőtől távolodva az ismert csillagképek elkezdenek a horizonthoz közelíteni, majd felváltják őket mások. Ez ismét a Föld gömbölyded vonalait igazolja.

Pálcikák és árnyékok

Ha leszúrsz egy pálcikát a földre, az árnyékot fog vetni, ami az idő múlásával elmozdul. Ha a Föld valóban lapos lenne, akkor két pálcika a világ bármely pontján ugyanolyan árnyékot vetne. Ám ez nem így van.

Magasabbról messzebbre látsz

Biztosan tapasztaltál már olyat, hogy ha felmásztál egy magasabb pontra, akkor sokkal messzebbre láttál. Ez az evidencia nemcsak abból ered, hogy így a felszíni akadályokon, házakon, fákon felül tudsz kerekedni, hanem abból is, hogy a Föld gömbölyű.

Repülj!

A repülőgépek elég hosszú ideig tudnak előre haladni anélkül, hogy leesnének, sőt, még a Földet is képesek megkerülni. Ráadásul egy transzatlanti repülés alkalmával a horizonton látható a Föld görbülete is.

A többi bolygó

Egyszerű érv, de mégis igencsak nyomós, hogy ha feltételezzük azt, hogy a Föld is a bolygók táborát erősíti és hasonlít is „társaihoz”, akkor elfogadhatjuk a tényt, miszerint a mi bolygónk is gömbölyű, akárcsak a többi. Egy sík bolygó annyira nem illene a képbe, hogy megkérdőjelezne mindent, amit eddig tudunk róluk és kialakulásukról.

Az időzónák létezése

Az időzónák létezését csak az igazolhatja, hogy a Föld kerek és a saját tengelye körül forog. Amikor a Nap megvilágítja Földünk egyik oldalát, a másik sötétbe borul és fordítva. Ez lehetővé teszi az időeltolódás és az időzónák létezését is.

A gravitáció

A tömegvonzás bármely két tömeggel bíró test között fennáll, erejét pedig a testek tömege és távolsága határozza meg. Gömb esetén a tömegközéppont a gömb belsejébe esik, vagyis a gravitáció egyenesen lefelé hat. Ha azonban a Föld lapos lenne, akkor a szélén állókat is a közép felé húzná.

Képek az űrből

Az elmúlt 60 évben készült képek ezrei igazolják, amit már 9 pontban mi is, hogy a Föld bizony nem lapos, hanem gömbölyű!

Cikk forrása: http://www.popsci.com/10-ways-you-can-prove-earth-is-round#page-9

2017-08-18T17:12:24+01:00