fbpx

A borszektor felült a technológia szekerére

A modern technológia vitathatatlan térhódítása olyan klasszikus, ámde korán sem maradi ágazatokat is utolér, mint például a borászat. Íme néhány zseniális startup ötlet, melyek forradalmasíthatják a bor előállítását, palackozását, fogyasztását.

Smart Vineyard

Az informatikai látásmód és a borászat speciális egyvelege a Szőlőőr, vagyis a Smart Vineyard. A magyar csapat által megálmodott rendszer szenzorok segítségével méri és elemzi azokat az időjárási paramétereket, amik nagy szerepet játszanak a szőlőket fenyegető betegségek kialakulásában. A rendszer a mikroklímára jellemző adatokból képes kiszámolni a helyi szőlőbetegségek intenzitását. A projektet egyébkén 2014-ben az Intel Globan Challenge döntőjén a legjobb 10 startup közé választották.

Az okos borosüveg

A Kuvée fantázianevű okospalack lényege, hogy nem hagyja az értékes nedűt felbontás után oxigénnel érintkezni, így akár 30 napig is megőrizheti szavatosságát, akkor is, ha már néhány pohárkával elfogyasztottunk belőle.

Vivino

Sokan szeretik a finom és ízletes borokat, azonban kevésbé informáltak annak hátteréről, arról, hogy milyen vidékről származik, ráadásul a boltban, egy palack alapján nehéz belőni, hogy vajon egyezik-e a mi ízlésilágunkkal az ital. A több mint 15 millió felhasználóval bíró Vivino lehetővé teszi a boros címke bescannelését, melynek köszönhetően részletes leírást, kritikákat, ajánlókat olvashatunk a kiszemelt borról.

Ava Winery

Elképesztő, de ma már létezik olyan eljárás is, melynek segítségével 15 perc alatt a vizet borrá lehet változtatni. A szintetikus borutánzat természetesen nagy felháborodást váltott ki és rengeteg kérdést vetett fel, de kétség kívül megtévesztően jól sikerült. Nézd meg, felismerik-e a kóstolók, hogy melyik a szintetikus bor!

2018-05-29T19:05:05+01:00