fbpx

5 érdekesség a Cassiniről

A Cassini űrszonda a Szaturnusz bolygót és annak környezetét térképzete fel két évtizeden keresztül, míg végül 2017. szeptember 15-én megsemmisült a légkörben. Összeszedtük 5 pontban, hogy mit érdemes tudni a Cassiniről!1. A kezdetek

A Cassini egy 2125 kilogrammos űrszonda, melyet 1997-ben indítottak útra a világűrbe azzal a céllal, hogy feltérképezze a Szaturnusz bolygót, holdjait, gyűrűrendszerét és környezetét.

2. Huygens és Cassini

A Huygens a Cassini fedélzetén helyet kapott leszállóegység, ami 2005-ben szállt le a Titánra, a Naprendszer második legnagyobb holdjára.

3. Két rekord

Két rekord is köthető a Cassini-Huygens duóhoz, egyfelől a Cassini a legmesszebbre küldött űrszonda volt, ami egy égitest körül pályára tudott állni, másfelől pedig a Huygens volt az a szonda, ami eddig a legmesszebb tudott végrehajtani leszállást.

4. Cassini és a magyarok

Az űrszonda fedélzetén 12 műszer található, melyek közül kettő fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai

5. Meghosszabbítások

A Cassini küldetést eredetileg négy évesre tervezték, aztán meghosszabbították 2010-ig. Ezt az időszakot Cassini nap-éj küldetésnek nevezik. Az űrszonda útját még egyszer hosszabbították meg 2017 áprilisig, amikor is a rakéta üzemanyag mennyisége meglehetősen lecsökkent, így döntöttek az irányítók a szeptemberi megsemmisítés mellett.

A Cassini 20 éves működése alatt 453 ezer képet készített a Szaturnuszról és annak környezetéről. Ezeken a képeken bújik meg az a hét új hold is, melynek felfedezését a Cassininek köszönhetjük.

2018-06-30T12:38:22+01:00