Bányászok, irány az űr!

A Föld nem megújuló energiaforrásai igencsak szűkösek, így, ha nem teszünk semmit, akkor hamarosan eljöhet az az idő, amikor az energiahiány meglehetősen nagy gondot fog jelenteni. Ennek elkerülése érdekében többféle megoldás is létezik, ilyen például a már ismert megújuló energiaforrások használata vagy éppen az újdonságnak számító aszteroidabányászat.

View Post

5 érdekesség a Cassiniről

A Cassini űrszonda a Szaturnusz bolygót és annak környezetét térképzete fel két évtizeden keresztül, míg végül szeptember 15-én megsemmisült a légkörben. Összeszedtük 5 pontban, hogy mit érdemes tudni a Cassiniről!

View Post

A toronyugrás fizikája

A toronyugrás volt az egyik legnépszerűbb szám, amibe a nézők belefeledkeznek, mindemellett pedig fizikai szempontból is érdekes. Vegyük például a 10 méteres toronyugrást, ahol 10 méter magasról ugranak a vízben az emberek. Habár a hivatalos pontozás függ a magasságtól és az ugrás bonyolultságától, mi most csak a forgásokra koncentrálunk. Lássuk, hogy is van ez az ugrás-forgás dolog!

10 dolog, amivel bebizonyíthatod magadnak, hogy a Föld tényleg nem lapos!

Az emberiség jó része már hosszú ideje úgy véli, hogy a Föld gömbölyű, mégis mindig akadnak kételkedők. Ilyenek például a „laposföldesek”, akik valóban azt gondolják, hogy eddigi ismereteinkkel ellentétesen, a Föld lapos. Lássunk néhány tudományos tényt, melyek jól jöhetnek ínséges időkben, például, amikor valaki megpróbál minket elbizonytalanítani.

View Post

A tudományos gondolkodás népszerűsítése – 1. rész

A XX. század végére az alapkutatások területén nagy létszámú kutatócsoportok vették át az olyan emblematikus figurák helyét, mint Einstein, Tesla, Newton, Sagan vagy éppen Salk. A közvélemény szemében a tudományos haladás lehetőségeinek jelképeivé olyan személyiségek váltak, akik letették ugyan névjegyüket a maguk szakterületén is, azonban professzionális módon űzik a nagyközönséggel való kommunikációt is. Elméleti tudásuk megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor képesek szórakoztatóan és …

View Post

Tudomány, szeretlek! – Most elárulom miért… :)

El tudod képzelni milyen lenne a világ tudomány nélkül? Nem kéne azon aggódnod, hogy lemerül az iPhone-od, nem szól az ébresztő, elkésel a munkából vagy nem találod a kocsikulcsod. Leginkább azért, mert állások, autók és telefonok nem léteznének. Valószínűleg egy barlangban laknál vagy legjobb esetben is valamilyen kezdetleges ágakból összehordott menedékben ücsörögnél azon törve a kis fejed, hogy sikerül-e elejteni …